Anason

19-02-2020 09:03
Anason

Akdeniz ve Orta Doğu’ya özgü yerel bir tür olan anason; dereotu, rezene, kişniş ve kimyon ile benzer familyalardan gelir. Aromatik olarak Vietnam ve Güney Çin’e özgü yıldız anason ile benzerlik gösterse de birbirlerinden farklı türlerdir. Yıldız anasonun çok daha kuvvetli bir aroması vardır. Ayrıca adını aldığı yıldız şekli de anason tohumunun şeklinden oldukça farklıdır. Her iki anasonda da meyanköküne benzeyen yoğun bir aroma vardır. Rezene tohumları, yeşil-kahve rengi tonlarında tanecikler halindedir. İlk başlarda tıbbi amaçlarla kullanılmış olsa da Romalılar bu şahsına münhasır bitkinin özgün aromasını keşfederek ona gastronomik değer atfetmiş. Rezeneyi farklı yemekleri lezzetlendirmek amacıyla kullanmışlar. Özellikle de yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için ikram edilen özel bir kekin yapımında kullanmışlar. Zaman içerisinde anason, farklı ülkelerde hazırlanan bazı içeceklere özgün aroma kazandıran önemli malzemelerden biri haline gelmiş.

 

 Tadım notları: 

Anason tohumlarının aroması da tadı da tatlıdır. Meyankökünü andıran, ılık, meyvemsi notalar içerir. Özellikle Hindistan’da yetişen anasonda hafif acımsı bir tat da vardır. Tadım özellikleri genel olarak meyankökü ve rezeneye benzer.

 

Uyum:

Balık ve tavuk gibi hafif beyaz etlere, çorbalara ve kök sebzelerle hazırlanan yemeklere sıra dışı bir lezzet katar. Ayrıca lahana yemeklerine eklendiğinde de hoş bir tat kazandırır. Gevrek, çörek, simit gibi tuzlu hamur işlerinin yanında kekler, bisküviler, meyveli tatlılar ve şekerlemelerde kullanılır. Bunların yanında özellikle çavdar ekmeğiyle uyumludur.

 

Püf noktası:

Anason tohumlarını kullanmadan evvel yağsız tavada, orta ateşte birkaç dakika kavurursanız aroması çok daha belirgin hale gelecektir.

Anason tohumlarını saksılara ekerek evde kendi anason bitkinizi yetiştirebilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz anasonu kurutmak için, topladığınız tanecikleri kese kağıdına koyup iyi hava alan bir yerde asarak bekletin.

Satın alırken en iyisi tohum halinde almaktır. Bu şekilde hava almayan, ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda en az 2 yıl saklayabilirsiniz. Bazı tarifler anasonu tohum olarak kullanmanızı gerektirir.Kullanmak istediğiniz miktarda anason tohumunu havanda döverek, baharat değirmeninden ya da rondodan geçirerek incelttikten sonra kullanın.

 

İyi Fikir: 

İncir ve anason aralarında eşsiz, doğal bir uyum olan özel bir ikilidir. Pek çok ülke mutfağında bu ikili kombine edilerek farklı tatlılar hazırlanır. Siz de kuru incir, badem ve anasonu bir araya getirerek şaşırtıcı lezzette bir kek yapabilirsiniz.

İncir dışında anasonu elma, kestane, balkabağı ve kuru yemişlerle de kombine ederek farklı tatlılar hazırlayabilirsiniz.

Eşit miktarda kakule, tarçın, karanfil, kimyon ve anasonu bir araya getirip öğüterek balık ve her türlü deniz mahsulünü pişirirken kullanabileceğiniz güzel bir baharat karışımı elde edebilirsiniz.

Fırında pişecek bol rayihalı, hoş lezzetli bir tavuk için tavuğunuzun dışını biraz tuz, zeytinyağı ve anason tohumu karışımıyla kaplayın. Tavuğunuzu bir fırın poşetine ya da üstü folyo ile kaplı bir fırın kabına yerleştirip fırınınızı 170 dereceye ayarlayın. Tavuğun büyüklüğüne göre 1-1,5 saat pişirin.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.