Biberiye

19-02-2020 09:11
Biberiye

Biberiye Akdeniz’e özgü, dört mevsim yeşil kalabilen, uzun ömürlü bir bitki. Kendi kendine doğada yetişebildiği gibi bahçelerde veya evde saksıda özel olarak da yetiştirilebiliyor. Yoğun aroması, çam notalı hoş kokusu, kısa ve yumuşak iğne yaprakları ve ufak mavi-mor çiçekleriyle doğada kolaylıkla kendini fark ettiriyor. Avrupa’nın ve Amerika’nın ılıman yerlerinde de yetişiyor. Özellikle Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan biberiye, özgün aromasıyla yemeklerde kendini fark ettiren özel bir aromatik ot.

Tadım notları:                                                             

Biberiyenin çam notaları taşıyan, biraz reçineli, bibersi, sıcak ve güçlü bir aroması vardır. Tadında muskat ve kafur hissedilir. Esas aroması yapraklarından gelir. Yaprakların kesilmesiyle ya da bir sıvı içerisinde kaynatılmasıyla ortaya çıkar.

 Uyum:

Akdeniz mutfağında özellikle zeytinyağında sotelenen ya da kızartılan sebzeleri lezzetlendirmek, domatesli yemeklere özgün bir tat kazandırmak amacıyla kullanılır. Dana etiyle ve tavukla iyi uyum sağlar. Güveçte ve ağır ateşte pişirilen etlere çok yakışır. Kuzu eti marinasyonu için idealdir. Izgarada ya da mangalda pişirilen kırımızı ya da beyaz etlere eklendiğinde tütsülü aroma kazandırır. Kurabiye, kraker, ekmek çeşitleri ve özellikle İtalyan ekmeği focaccia ile çok iyi uyum sağlar. 

Püf noktası:

Güçlü aroması kolaylıkla yemeklere geçer. Dolayısıyla kontrollü olarak az miktarlarda kullanılması gerekir. Taze olarak bir dal, kuru olarak iri bir tutam kullanılması yeterli olacaktır. Taze olarak kullandığınızda sert yapraklarını çiğnemek zor olacağı için, incecik kıydıktan sonra yemeğinize ekleyin.

İyi Fikir: 

Biberiyenin en çok yakıştığı sebzelerden biri patatestir. Patatesleri fırında pişirirken ya da haşladıktan sonra tavada sotelerken lezzetlendirmek için mutlaka zeytinyağı ile birlikte biberiye kullanın. Arzuya göre ince kıyılmış taze kırmızıbiber ve dilimlenmiş siyah zeytin de ekleyerek lezzetini daha da zenginleştirebilirsiniz.

Izgara tavada kırmızı et ya da tavuk eti pişirirken iyice ısıtıp zeytinyağladığınız tavaya etle birlikte bir diş sarımsak, bir dal biberiye ve kekik ekleyin. Pişme süresi boyunca malzemeleri etle birlikte tavada tutup pişme tamamlanınca tavadan sadece eti alarak servis edin. Biberiyenin sarımsakla karışan güzel kokusu eti çok daha lezzetli hale getirecektir. 

Biberiye tavuk için eşsiz bir aromalandırıcıdır. İnce kıyılmış taze biberiye ya da ufalanmış kuru biberiyeyi biraz tuz, taze çekilmiş karabiber ve zeytinyağı ile karıştırın. Fırında pişireceğiniz tavuğun derisinin altına elinizle ovalayarak bu karışımda yerleştirin. Daha sonra fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Derinin altındaki biberiyeli karışım bütün ete nüfuz ederek lezzetli ve aromatik bir tavuk elde etmenizi sağlayacak.

Biberiye ile hazırlayacağınız sarımsaklı ekmekleri, çorbalarla ve yemeklerle sunabilirsiniz. Hazırlamak için ince kıyılmış taze biberiye ya da ufalanmış kuru biberiye yapraklarını bir iki diş sarımsak ve eritilmiş tereyağı ile karıştırın. Daha sonra ekmek dilimlerinin üzerine sürüp fırında kızarana kadar pişirin. Vazgeçilmez bir lezzet yakalayacaksınız.

Zeytinyağı şişenize bir iki körpe biberiye dalı ekleyerek zeytinyağınızın hoş bir aroma kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Eski ve kuvvetli dalları yemeğe eklemek yerine mangalda pişireceğiniz etler için çöp şiş olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede biberiyenin özgün aroması pişen ete de geçecek aynı zamanda hoş bir sunum sağlayacaktır. Bu dalları ayrıca pişmekte olan etlerin üzerine yağ sürerken fırça niyetine de kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.