Çörek Otu

19-02-2020 09:15
Çörek Otu

Çörekotu açık mavi renge ve tüylü yapraklara sahip güzel bir bitkinin sadece tohumları için yetiştirilen farklı bir türünden elde ediliyor. İnce yapraklı, 40 cm boylarındaki bu otsu tarla bitkisi, başta Batı Asya ve Güney Avrupa olmak üzere dünyada ve Türkiye’de pek çok yerde yetiştiriliyor. Çörekotu olarak kullandığımız küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kapsüllerin içinden çıkıyor. Dünyada üretimin ve tüketimin en fazla olduğu ülke Hindistan. Hintliler çörekotunu pilavdan turşuya pek çok farklı yemekte kullanıyor. Dünya genelinde, farklı mutfak kültürlerinde tıpkı susam gibi ekmeklerin ve tuzlu hamur işlerinin üzerine en çok serpiştirilen baharatdan biri.

Mat siyah rengi, minik damlalara benzeyen şekli özgün tadının yanında onun en ayrıştırıcı özelliklerinden. Hasat edilirken bitkinin dallarındaki, çörekotu tohumlarını taşıyan ufak kapsüller olgunlaşma tamamlandıktan sonra toplanıyor. Çatlatılıp kurumaya bırakılıyor. Daha sonra hafifçe ezilerek içindeki tohumların dışarıya çıkması sağlanıyor.

 

Tadım notları: 

Çörekotunun otsu bir aroması; fındık, toprak, acı biber notaları içeren etkili bir tadı vardır. Gevrek, sert dokusu ve ağızda çiğnendiğinde dağılan yapısı ayrıştırıcı özelliklerindendir.

 

Uyum:

Sadece Türk mutfağında değil pek çok dünya mutfağında da tuzlu hamur işlerine susamla birlikte çörekotu eklemek adeta bir gelenek haline gelmiş. Çörekotu ekmek, pide, poğaça, börek, gevrekler gibi tuzlu hamur işlerini lezzet ve görsellik anlamında zenginleştirir.

Başta beyaz peynir ve tulum peyniri olmak üzere yumuşak dokulu peynirlerin lezzetini tamamlar.

Yoğurtla oldukça uyumlu bir lezzet sergiler.

Hint mutfağında özellikle pilavlara ve farklı acılıklardaki köri harcı ile hazırlanan yemeklere eklenir. 

Püf noktası:

Çörekotunu daima aromasını maksimum şekilde muhafaza ettiği tohum şeklinde almayı tercih edin. 

Çörek otunun özel aroması aslında makarnadan omlete pek çok yemeğe lezzet katar. Bir baharat değirmeni edinip içini çörek otu ile doldurun. Arzu ettiğiniz her yemeğin üzerine, tıpkı karabiber gibi, biraz taze çekilmiş çörek otu serpiştirin. Yemeğinize eşsiz bir lezzet kazandırdığını göreceksiniz.

İyi Fikir: 

Ekmeğinizi zeytinyağına banıp yemeyi sevenlerdenseniz işte size bu keyfinizi ikiye katlayacak lezzetli bir öneri. Sızma zeytinyağını bir kaseye alıp içine bolca çörekotu ve biraz toz zerdeçal ekleyin. Güzelce karıştırıp kızarmış ya da taze ekmek dilimleri eşliğinde servis edin. Hem kahvaltıda hem de yemeklerden önce tüketmek ya da misafirlerinize sunmak için keyifli bir başlangıç hazırlamış olacaksınız.

Tulum peyniri veya beyaz peyniri biraz ovarak yumuşatıp içine çörekotu karıştırın. Ufak parçalar alıp toplar halinde yuvarlayın. Çörekotlu peynir toplarınızı bol zeytinyağının içine koyarak kızarmış ya da taze ekmek dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz. İşte size hazırlaması pratik ve oldukça lezzetli bir aperitif.

Süzme yoğurdu bir tutam tuz, biraz zeytinyağı ve çörek otuyla karıştırarak sos haline getirebilirsiniz. Hazırladığınız sos başta kereviz, yerelması, havuç, patates gibi kök sebzeler olmak üzere fırında ya da buharda pişirilmiş pek çok sebze ile muhteşem bir uyum sergileyecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.