Dereotu

19-02-2020 09:22
Dereotu

Dereotu, Güney Rusya, Batı Asya ve Doğu Akdeniz’e özgü yerel bir bitkidir. Çoğunlukla yaprakları için yetiştirilse de tohumları da yaygın olarak kullanılır. Tohumlarının yapraklara nazaran daha keskin ve yoğun bir tadı vardır.

Aromatik olarak farklı özellikler sunsa da dereotunun tüysü yaprakları rezene yapraklarına çok benzer. Yaprakları taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş olarak da kullanılabilir. Kurutma işlemi için dereotu dalları karanlık, ılık ve iyi hava alan bir yerde bezlerin üzerine serilerek birkaç gün bekletilir. Birkaç gün sonra kuruyan dereotları toplanıp ufalanarak baharat haline getirilir.

Tadım notları:                                                             

Damakta anason ve limon notaları taşıyan, temiz ve narin bir aroma bırakır. Tadı hafif anasonlu ve maydanozu çağrıştırır niteliktedir.

Uyum:

Balık ve deniz mahsulleri için eşsiz bir aroma kaynağıdır. Fırında ya da ızgarada pişmiş balık çeşitlerine, balık çorbasına, sotelenmiş deniz mahsullerine, deniz mahsullü makarnaya ekleyebilirsiniz. Pirinç pilavına, zeytinyağlı baklaya, favaya, enginara ve kabağa çok yakışır. Kök sebzeler, lahana ve karnabahar için iyi bir lezzetlendiricidir. Hem tohumları hem de yaprakları turşulara eklenir. Poğaça ve tuzlu kek gibi tuzlu hamur işleri için harika bir lezzetlendiricidir.

Püf noktası:

Taze dereotunun ömrü fazla uzun değildir. Buzdolabında plastik poşetlerde en fazla 2-3 gün saklayabilirsiniz. Kurutulmuş dereotu ise ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda bir yıl boyunca aromasını korur.

Dereotu fazla ısıya maruz kaldığında aromasını kaybeder. Dolayısıyla aromasını en yüksek seviyede koruyabilmesi için, kurutulmuş ya da taze dereotunu yemeklere eklerken yemeğinizi ocaktan indirmeden az önce eklemeniz gerektiğini unutmayın.

İyi Fikir: 

Cacık her ne kadar nane ile yapmaya alışkın olduğumuz bir lezzet olsa da dereotlu versiyonu da denemeye değer. Minik doğranmış salatalıkları yoğurda eklerken her po­­­­­rsiyon için bir tatlı kaşığı kurutulmuş dereotu da ilave edin. Güzelce karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin.

Dereotu poğaçaya en çok yakışan aromatik malzemelerden biri. Özellikle de peynir ve siyah zeytinle birlikte kullanıldığında enfes poğaçalar ortaya çıkıyor. Siz de her zaman hazırladığınız poğaça tarifinizi bu kez içine bolca dereotu, beyaz peynir ve doğranmış siyah zeytin ekleyerek hazırlamayı deneyin. Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Dereotu ile fırınlanmış pancar dilimleri için harika bir sos hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir kase yoğurda 2 tatlı kaşığı kurutuluş dereotu, bir çay kaşığı toz hardal ve bir tutam tuz ekleyip çırparak karıştırın. Fırında pişirdiğiniz pancar dilimlerinin üzerine gezdirerek servis edin.

Taze iç bakla, iç bezelye ve enginarla pişireceğiniz pirinç pilavını ocaktan indirdikten hemen sonra içine bolca kıyılmış dereotu ekleyip karıştırın. Enfes lezzette bir bahar pilavı hazırlamış olacaksınız.

Balıkla birlikte servis edeceğiniz lezzetli ve pratik bir sos için 4 çorba kaşığı diyet mayonez, 1 çorba kaşığı hardal, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 2 tatlı kaşığı kurutulmuş dereotu ve 1 çorba kaşığı doğranmış kapariyi karıştırın. Somon ya da beyaz etli balıklarla servis etmek için hafif ve leziz bir sos elde etmiş olacaksınız.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.