Kakule

19-02-2020 09:28
Kakule

Kakule, Hindistan’ın güneybatı kıyısındaki, Kakule Tepeleri olarak da bilinen dağlık alanlardaki yağmur ormanlarında yetişen büyük, yabani çalıların meyveleridir. Farklı çeşitleri Sri Lanka’da da yetişir. Hindistan’da 2000 yıldır farklı amaçlarla kullanılıyor. Kervan yollarıyla Avrupa’ya ulaştığı, hatta Vikingler tarafından İstanbul’dan, bugün hala oldukça popüler olduğu, İskandinavya’ya götürüldüğü biliniyor.

Kakulenin kapsül şeklindeki meyvelerinin içinden 15-20 tane minik, koyu kahve ya da siyah renkli ve biraz yapışkan tohumlar çıkar. Yapışkan doku kakulenin tazeliğinin en önemli göstergesidir.

Eylül ve aralık ayları arasında hasat edilir. Güneşte 3-4 gün bekletilerek kuruması sağlanır.

 Tadım notları:                                               

Kakule meyve, çiçek ve tatlı okaliptüs notaları içeren, hafif limonlu, tesirli ama yumuşak bir tada sahiptir. Verdiği tazelik duygusunun yanında keskin, tütsülü, sıcak, tatlı-acı notalar barındırır.

 Uyum:

Hem tatlılarla hem de tuzlu yemeklerle uyum sağlar. Hindistan’da pek çok baharat karışımının ana malzemelerindendir. Et yemekleri, ekmek, kek, kurabiye gibi hamur işleri, pilavlar, sütlü tatlılar ve dondurmada kullanılır. Elma, armut gibi meyvelerle hazırlanan tatlılara hoş bir aroma katar. Bitki çayları ve kahveye yakışır.

 Püf noktası:

Kakulenin kullanılan kısmı içinden çıkan taneciklerdir. Satın alırken kabuklu kapsüller halindeki meyve formunda alın. Kapsül tanecikleri ne kadar yeşilse kakulenin aroması da o kadar yüksek olur. Eskidikçe ve aromasını yitirdikçe dış kabuğu beyazlaşmaya başlar. Kullanmadan hemen önce kabuğunu açıp içindeki tanecikleri çıkarın. Ufak bir havanda döverek kullanmak istediğiniz yemeğe ekleyin.

Kakuleyi kabuklu haliyle hava almayan cam kavanozlarda en az 1 yıl saklayabilirsiniz. Bekledikçe renginin biraz solması ve aromasının hafiflemesi normaldir.

 İyi Fikir: 

Kakulenin sindirimi kolaylaştırıcılığının yanında en önemli özelliklerinden biri nefesi tazelemesidir. Siz de kakule kapsüllerini minik bir kutuya koyup çantanızda taşıyarak yemeklerden sonra ya da nefesinizi tazelemeye ihtiyaç duyduğunuzda kabuklarını açıp içindeki tanecikleri çiğneyerek nefesinizi tazeleyebilirsiniz.

Arap ülkelerinde yaygın olan kakuleli kahveyi siz de evde hazırlayarak tazeleyici tatta, özel bir aromaya sahip bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun için bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içine havanda iyice döverek öğütülmüş 1/4 tatlı kaşığı kakule karıştırmanız yeterli.

Farklı ve özel bir pirinç pilavı için kakule taneciklerini, karanfil ile birlikte havanda dövüp biraz taze çekilmiş karabiber ve bir tutam tarçınla karıştırın. Pilavınızı ocaktan indirmeden hemen önce baharat karışımını tencereye ekleyip nazikçe karıştırın. Ocaktan indirip 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.

Özellikle soğuk kış ayları için ideal, hem şifalı hem de lezzetli bir çay hazırlamak için 2 adet kakulenin taneciklerini çıkarıp havanda iyice dövün. 2 adet karanfil, yarımşar çay kaşığı toz tarçın, toz zencefil ve muskat rendesi ile birlikte 3/4 su bardağı süte karıştırıp kaynatın. Diğer yanda çay demleyin. Kaynayan süte 1/4 su bardağı kadar yeni demlenmiş çay ilave edin. Birkaç dakika daha birlikte kaynatıp süzerek bir bardağa alın. İçerisine arzu ettiğiniz miktarda bal karıştırıp sıcak sıcak için.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.