Karanfil

19-02-2020 09:30
Karanfil

Karanfil, narin yapraklı, dört mevsim yeşil kalabilen, tropikal bir ağacın çiçekleri açmadan önce toplanan goncalarının içinden çıkıyor. Çiçeklenmesi beklenirse ağaç, çok hoş kırmızı çiçeklerle bezeniyor. Ancak karanfillerin toplanabilmesi için çiçeklerin açmaması önemli. Karanfil, Endonezya’nın volkanik Molük Adaları’na has yerel bir ağaç. Efsaneye göre denizcileri Baharat Adaları’na çeken, karanfilin çok uzaklardan hissedilebilen güçlü ve etkileyici kokusu olmuş.

 

Karanfil ağacı temmuz-eylül ve kasım-ocak arası olmak üzere yılda iki defa salkım veriyor. Olgunlaşmaya yüz tuttuğunda, henüz çiçekler açmadan toplanıyorlar. Güneşte kurutulduktan sonra kızıl kahve renklerine kavuşuyorlar ve tüketilmeye hazır hale geliyorlar.

 

Tadım notları:                                                             

Karanfilin meyve, biber ve kafur notları taşıyan iddialı, sıcak bir aroması vardır. Tadı meyvemsi fakat oldukça keskin ve acıdır. Çiğnendiğinde damağı uyuşturan bir etki bırakır.

 

Karanfile narin ve özgün kokusunu veren öjenol maddesi muskat, tarçın, fesleğen ve defne yaprağında da bulunur.

 

Uyum:

Karanfil hem tuzlu hem de tatlı tabaklarla uyumludur. Etleri lezzetlendirmek için en iyi baharatdan biridir. Ancak çok kuvvetli olduğu için yemeğinize eklediğiniz diğer aromatik malzemeleri bastırabilir. Dolayısıyla az miktarlarda kullanmanız gerektiğini unutmayın. Kramelize soğanla hoş bir uyum sergiler. Tatlılarla da uyumludur. Elmalı, armutlu tart gibi meyve içerikli tatlılara, kabak tatlısına, kurabiyelere çok yakışır. Pancar, tatlı patates gibi tatlı kök sebzelerle de kullanabilirsiniz. İyi eşleştiği tarçın ve kakule ile birlikte kullanıldığında pilavlar için hoş bir baharat karışımı elde edilir. 

Püf noktası:

Karanfil satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri temiz ve zarar görmemiş olmaları. İyi kalite karanfili iki parmağınız arasında sıktığınızda yağı hafifçe açığa çıkar. Aynı zamanda kaliteli bir karanfilin sapları kızıl-kahve, taç kısımları açık kahve olmalıdır.

Ağzı sıkıca kapalı cam kavanozda, tane haliyle 1 sene boyunca saklanabilir. Yapısı oldukça serttir ve ancak elektrikli bir değirmende öğütülebilir. Öğütülmüş hali koyu kahve toz şeklinde olmalıdır. 

İyi Fikir: 

Karanfil iyi bir nefes tazeleyicidir. Siz de çantanızda ufak bir kutu içinde karanfil taneleri taşıyabilir, yemeklerden sonra ya da ihtiyaç duyduğunuzda bir iki karanfil tanesi çiğneyerek nefesinizi tazeleyebilir, aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıcı etkisinden de faydalanabilirsiniz.

Sıcak içeceklerinize karanfil ile hoş bir aroma kazandırabilirsiniz. Çayınızı bardağınıza doldurmadan evvel içine bir tane karanfil atın. Karanfil mis kokusuyla çayınızın içimini daha da keyifli hale getirecektir. Bir tutam tarçın ve bir iki tane karanfili bir bardak sütle kaynatıp balla tatlandırırsanız, kış aylarında içinizi ısıtacak pratik ve lezzetli bir içecek hazırlamış olursunuz.

Karanfil aynı zamanda vişne ve çilek gibi tatlı-ekşi tattaki meyvelerle hazırlanan şerbetler için de iyi bir aromalandırıcıdır. Şerbetli tatlılarınızın üzerine gezdireceğiniz şerbeti hazırlarken içine bir iki adet karanfil ekleyerek aromasını zenginleştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.