Karbonat

19-02-2020 09:31
Karbonat

Karbonat, kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işlerinde kabartma amaçlı kullanılan, beyaz toz görünümündeki sodyum bikarbonattır. Pişirilecek ürüne fırınlama öncesinde eklenir. Nem ve asit içeren (ekşi krema, yoğurt, sirke, limon, pekmez, bal, elma suyu, kakao, çikolata vb) malzemelerle bir araya geldiğinde ortaya çıkan kimyasal reaksiyon gereği karbondioksit baloncukları oluşur. Bu reaksiyon fırının ısısıyla birleşince artarak hamurda kabarma etkisi yaratır.

Kabartma tozu ve karbonat sıklıkla birbirine karıştırılan iki üründür. Zaman zaman birbiri yerine kullanılabilseler de etkileri ve kullanım miktarları tamamen farklıdır. Her ikisi de kabartma aracıdır ancak kimyasal özellikleri birbirinden farklılık gösterir. Karbonatın kabartma gücü kabartma tozununkinden 3-4 kat daha fazladır. Karbonatın kullanıldığı tariflerde reaksiyonun oluşabilmesi için mutlaka asitli bir malzemeye ihtiyaç duyulur. Kabartma tozu kullanılan bir reçetede kabartma tozunun yerine karbonat kullanılabilir ancak karbonatın yerine kabartma tozu kullanmak iyi sonuç vermez.

Püf noktası:

Kullanıldığı tariflerde kabartma tozunun kabartıcı etkisi malzemeler karıştırılır karıştırılmaz başlar. Dolayısıyla kek, kurabiye ya da hangi hamur işinde kullanıyorsanız hazırladığınız ürünü malzemeleri karıştırdıktan sonra hızlıca fırınlamalısınız. Aksi takdirde dışarıda bekledikçe kabartma tozunun etkisi giderek azalacaktır. Dolayısıyla beklediğiniz kabarma etkisini elde edemeyebilirsiniz.

Kabartma tozunun yerine karbonat kullanacağınızda dönüşüm oranını yarım tatlı kaşığı karbonat için 2 tatlı kaşığı kabartma tozu olarak hesaplayın. 

Karbonat bayatladığında etkisi azalır. Raf ömrü yaklaşık 3 aydır. 3 ayda bir karbonatınızı yenileyin.

İyi Fikir: 

Bir süredir dolapta bekleyen karbonatın yeterince taze olup olmadığını anlamak için evde ufak bir test yapabilirsiniz. Bunun için 3 çorba kaşığı sirkeyi bir bardağa koyup içine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Eğer karbonat yeterince tazeyse hızlıca reaksiyon vererek karışımın içinde kabarcıklar oluşmasını sağlar. Eğer kabarcıklar oluşmuyorsa karbonatınızı yenileme zamanı gelmiş demektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.