Kekik

19-02-2020 09:32
Kekik

Ege’nin dağ kokusunu sofralarımıza taşıyan kekik, damak tadımızın en çok aradığı, yokluğunda eksikliğinin hemen fark edildiği, mutfak kültürümüzle bütünleşmiş özel bir baharattır. Sabah kahvaltı sofrasına gelen domates kekiksiz, zeytinyağsız olmaz, mangalda pişen et, üstüne kekik serpilmezse yavan kalır, iri bir tutam kekik sadece zeytinyağı ile karıştırılıp ekmek banmak üzere hazırlandığında bile pek çok başlangıç tabağına bedeldir.

Kekik, Akdeniz coğrafyasına özgü, her mevsim yeşil kalabilen, küçük aromatik yaprakları olan, dayanıklı ve kısa boylu çalılardan oluşur. Ait olduğu coğrafyanın kurak yamaçlarında kendi kendine yetişir. İklimin sıcaklığı, aromasının yoğunluğunu doğrudan etkiler. Daha soğuk bölgelerde yetişen kekiklerin aroması zayıf olur. Yamaçlarda dağınık gruplar halinde bulunur, dalları biraz sert ve odunsudur. Doğada kendiliğinden yetişen türü dışında özel yetiştirilen türleri, daha yumuşak dallı, otsu çeşitleri de vardır. Birbirleriyle kıyaslandığında nispeten farklı aromalara sahip yüzlerce kekik türü bulunur. Zaman içinde bu farklı türler kendi aralarında karışıp meleze aromalara dönüşebilirler. 

Tadım notları:                                                             

Hafifçe dokunulduğunda bile sıcak, topraksı ve narin aromasını etrafa saçar. Karanfil ve nane notaları barındıran biberli bir tadı vardır. Damakta ferahlatıcı ve nefesi tazeleyici bir etki bırakır. 

Uyum:

Kekiğin eklendiği her yemekle uyum sağlamak gibi bir özelliği var. En iyi eşlikçileri sarımsak ve zeytinyağıdır. Dana, kuzu ve tavuk eti için vazgeçilmez bir baharattır. Balıkla da uyum sağlar. Hem marinasyonlarda hem de ızgarada, mangalda ya da fırında pişirme sonrası üzerlerine serpmek suretiyle etlerde kullanılır. Ağır ateşte pişirilen yahnilerle, güveçte pişirilen sebzeli etlerle mükemmel uyum sağlar. Aroması piştikçe açığa çıkar ve diğer baharatın lezzetini örtmeden ortaya çıkarmak gibi bir özelliği vardır. Domates bazlı soslar için idealdir.

Püf noktası:

Taze ya da kurutulmuş olarak satın alabilirsiniz. Taze kekik en fazla 10 gün boyunca buzdolabında, poşet içinde muhafaza edilebilir. Öte yandan kurutulmuş kekik hava almayan, cam kavanozda saklandığında 3-4 ay aromasını korur.

İyi Fikir: 

Sos, salata için çok şey ifade eder. Kekik, limon, zeytinyağı ve tuz ile hazırlayacağınız pratik bir salata sosuyla çok daha özellikli bir salata elde edebilirsiniz. Yarım limonun suyunu sıkıp iki katı kadar zeytinyağı, bir tutam kekik ve bir tutam tuzla birlikte el blenderinden geçirerek koyu kıvamlı bir sos elde edin. Salatanızı hazırlayıp servisten hemen önce üzerine bu sosu gezdirip karıştırın. 

İşte size balık ve tavuk için kullanabileceğiniz, tazeleyici aromalar içeren lezzetli bir marinasyon tarifi. Bir diş ezilmiş sarımsak, yarım limon suyu ve kabuğunun rendesi, iki çorba kaşığı sızma zeytinyağı, bir tatlı kaşığı kekik ve bir tutam tuzu çırparak karıştırın. Tavuk eti veya balığı bir saat kadar bu sosta marine ettikten sonra pişirin. Bu sosu aynı zamanda ağır ateşte pişirdiğiniz enginarların üzerine de gezdirebilirsiniz.

Mantarları tereyağında sotelerken bir diş ezilmiş sarımsak ve bir tutam kekik ekleyerek enfes bir lezzete dönüştürebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.