Kimyon

19-02-2020 09:34
Kimyon

Sıcak iklimlerin baharatı kimyon, orijinal olarak Mısır’da Nil Vadisi’nde yetişen yerel bir bitki türü. Zaman içerisinde Kuzey Afrika, Çin, Kuzey ve Güney Amerika’nın sıcak coğrafyalarında da yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmış. Şemsiye şeklinde çiçekleri olan ufak bir bitkinin tohumlarından elde ediliyor. Kurutulmuş, yeşil-kahverengi tonlarındaki oval taneler ya da öğütülmüş toz halinde temin edilebiliyor.
Özellikle baharatlı yemeklerin sevildiği mutfaklarda en çok kullanılan baharatın başında geliyor kimyon. Yoğun olarak kullanıldığı Hint, Doğu, Orta Doğu ve Meksika mutfaklarının yanı sıra Avrupa’da Portekiz ve İspanyol mutfaklarında da önemli bir yere sahip. Pek çok köri ve baharat karışımının ana malzemelerinden. Başta kuzu etli ve tavuklu yemekler olmak üzere ızgaralar ve güveçlerde kullanmak için en ideal baharatdan biri. Balıkla ve bulgurla da lezzetli bir birliktelik sağlıyor.

Tadım notları: 
Kimyonun kokusu güçlü ve ağırdır. Acı-tatlı, hafif kekremsi ve keskin bir tadı vardır. Aroması güçlü ve topraksı olup sıcak bir derinliğe sahiptir.

Uyum: 
Izgarada pişen et ve tavuğun dışında köfteye özel bir dokunuş, etli ve etsiz sulu yemeklere ayrıcalıklı bir lezzet kazandırır. Kısır, mercimek köftesi, çiğ köfte, falafel gibi bulgur işlerinin olmazsa olmazıdır. Lahana, karnabahar gibi sebzelerle eşsiz uyum sağlar. Mercimek, fasulye ve benzeri kuru baklagillerle de yakaladığı lezzet uyumunun yanında sindirimi kolaylaştırıcı özelliği, baklagillerle hazırlanan yemekler için onu vazgeçilmez kılar.

Püf noktası:
Tane kimyon aromasını hava almayan, cam kavanozlarda aylarca muhafaza edebilir. Toz kimyonun ise aroması hızlıca uçacağından raf ömrü daha kısadır. Az miktarda alınıp hızlıca tüketilmesi tavsiye edilir. 
Tane kimyon öğütülmeden evvel yağsız tavada hafifçe kavrulursa aroması daha fazla ortaya çıkar. Bir havanda kavurduğunuz kimyonları döverek ya da bir öğütücü yardımıyla evde kolaylıkla öğütebilirsiniz.


İyi Fikir: 
Buharda ya da biraz sıvıyağ ile tencerede pişireceğiniz pirinç pilavınıza tane kimyon ekleyerek leziz bir pilav hazırlayabilirsiniz. Hatta pilavınızı yaparken yasemin pirinci kullanırsanız, damağınızda uçuşacak aromaları da çeşitlendirmiş olursunuz. İnce bulgur ve tane kimyon ile hazırlayacağınız benzer bir pilav da eşsiz tadıyla et yemeklerinin yanında servis etmek için güzel bir eşlikçi olacaktır. 
Lahana turşusu yaparken içine tane kişniş ile birlikte biraz tane kimyon atın. Turşunuzun her zamankinden farklı ve hoş bir aroma kazandığını göreceksiniz.
Yoğurt, mayonez, kimyon, tuz ve karabiberle hazırlayacağınız hafif bir sosla buharda pişmiş brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzeleri lezzetlendirebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.