Kişniş

19-02-2020 09:35
Kişniş

Hem aromatik ot hem de baharat olarak kullanılabilen ender bitkilerden biri kişniş. Maydanozgiller familyasından gelir. Anavatanı Batı Asya ve Akdeniz’in yanında bugün Avrupa ve Amerika’da da yetiştiriliyor. Taze yaprakları Meksika’dan Uzak Doğu’ya farklı mutfakların özgün yemeklerinin olmazsa olmazı. Ancak taze ot haliyle kurutulmuş tohumlarının kullanım alanları birbirlerinden oldukça farklı.

Kişniş tohumları, renkleri yeşilden açık kahveye döndüğünde hasat edilir. Geleneksel olarak 2-3 gün kurumaya bırakıldıktan sonra eleklerden geçirilir. Gölgede tekrar kurumaya bırakılır.

Tadım notları:                                                             

Kişnişin narenciye, çiçek, adaçayı ve çam notaları içeren ısıtıcı, baharatlı ve fındıksı bir tadı vardır.

Uyum:

Balıkla çok uyumludur. Sarımsak, zencefil ve kimyonla bir araya getirerek ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri sotelerken kullanabileceğiniz güzel bir baharat karışımı elde edebilirsiniz.

Sebzeler, çorbalar ve güveçlerde farklı baharatla karıştırarak kullanmak için idealdir. Özellikle tatlı-ekşi lezzetteki turşular için çok iyi bir aromalandırıcıdır.

Püf noktası:

Kişniş tohumları kavrulduğunda aromatik özellikleri daha yoğun hale gelir. Yağsız tavada bir iki dakika kavurduktan sonra öğüterek ya da bütün olarak yemeklerinize ekleyebilirsiniz. 

Diğer baharatın aksine kişniş tohumlarının aromasının bekledikçe kuvvetlendiğini unutmayın. 

İyi Fikir: 

Siz de kişniş tohumlarını aralıklı olarak ufak bir saksıya ekerek kendi kişniş otunu yetiştirebilirsiniz. Kişniş otunu avokado, limon, ince kıyılmış taze soğan, acı biber, birkaç çeri domates, bir tutam tuz ve biraz zeytinyağı ile karıştırarak etlerin yanına çok yakışacak nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz. 

Turşu yaparken içine bir avuç kişniş tohumu ekleyin. Hazırladığınız turşunun çok daha lezzetli bir aroma kazandığını göreceksiniz. Özellikle salatalık turşularında dereotu ve sarımsakla kombine edilerek turşuya eklendiğinde farklı ve hoş bir lezzet ortaya çıkar.

Yeşil zeytinleri servise hazırlarken, daha keyifli ve lezzetli bir sunum için zeytinleri, hafifçe dövülmüş kişniş tohumları, limon dilimleri ve zeytinyağı ile karıştırarak servis edin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.