Köri

19-02-2020 09:36
Köri

Köri, çoğunlukla sanıldığının aksine tek bir bitkiden elde edilen bir baharat değil, birkaç farklı baharatın bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan bir baharat karışımı. Hint mutfağında farklı köri karışımları olsa da Batı’da alışkın olunan sarı renkli karışım aslında tamamen Batılı ülkelerin icadı.

Hindistan’da yaprak şeklinde farklı bir baharat olan körinin yanı sıra, her Hintli şefin adeta kendi imzası niteliğindeki köri karışımları var. Hindistan’da baharat karışımı hazırlamak, ustalık ve bilgi isteyen çok önemli bir iş olarak görülüyor. Bizim alışkın olduğumuz, genel damak tadına hitap eden toz şeklindeki, sarı renkli körinin içeriği çoğunlukla kişniş, kimyon, çemenotu, hardal tohumu, acı kırmızıbiber, karabiber ve karakteristik renginin kaynağı zerdeçaldan oluşuyor. Farklı baharat kombinasyonlarıyla hazırlanan köri karışımlarına rastlamak da mümkün. Bazı versiyonlarına zencefil, kakule, rezene tohumu, tarçın, karanfil gibi değişik aromalar barındıran baharat da ekleniyor.

Tadım notları:                                                             

İçeriğinde farklı baharat bulunduğu için yoğun baharatlı bir tadı, hafif tatlı ve keskin bir aroması vardır.

Uyum:

Başta tavuk eti olmak üzere yumurta, balık, patates kızartması, fırınlanmış patates, balkabağı çorbası gibi pek çok farklı tada yakışır. Buharda pişmiş ya da sotelenmiş sebzelere biraz tereyağı veya Hindistan cevizi sütü ile birlikte ya da kremayla karıştırılarak eklenebilir. Kuru baklagillerle hazırlanan yemeklerle ve pirinç pilavıyla oldukça uyumludur.

Püf noktası:

Köri farklı baharat içeren toz şeklinde bir karışımdır. baharatın özgün aromalarını uzun süre muhafaza edebilmek için körinizi ağzı sıkıca kapalı, ışık ve ısıdan uzak cam kavanozlarda saklayın.

İyi Fikir: 

Köri tavuk etine çok yakışır. Tavuk eti ve köriyi birleştirerek farklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Bunlardan biri köri soslu tavuk. Tavuk etini parçalar halinde doğradıktan sonra biraz sarımsak ve doğranmış renkli biberlerle zeytinyağında soteleyin. Daha sonra bolca köri serpip üzerini geçecek kadar Hindistan cevizi sütü ya da krema ekleyin. Karıştırıp sosu yarı yarıya çekene kadar pişirin. Pirinç pilavı eşliğinde servis edin. 

Köri aynı zamanda, mangalda ya da ızgarada pişireceğiniz tavuğu terbiye etmek için harika soslar hazırlayabileceğiniz bir baharat. İşte size pratik ve lezzetli bir marinasyon tarifi. 1 kg kalça ya da göğüsten oluşan doğranmış tavuk etini bir kaba alıp 2 diş ezilmiş sarımsak, 4 çay kaşığı köri ve 4 çorba kaşığı yoğurt ekleyip güzelce karıştırın. Kapaklı bir kaba alıp 24 saat boyunca buzdolabında bekletin. Marinasyon süresi ne kadar uzun olursa tavuk eti o kadar yumuşak ve lezzetli olur. Fakat 24 saat önceden hazırlama imkanınız yoksa mümkün olduğunca uzun süre tavuğu sosun içerisinde tutacak şekilde marinasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Farklı lezzette bir pilav hazırlamak isterseniz körili ve çam fıstıklı pilavı deneyin. Pilavınızı pişirirken pirinci kavurma aşamasında 1 su bardağı pirince 1 tatlı kaşığı köri ilave edin. Pilavı ateşten indirmeye yakın içine bolca kavrulmuş çam fıstığı ekleyip karıştırın. 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra et, tavuk ya da sebzeler eşliğinde servis edebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.