Limon Tuzu

19-02-2020 09:39
Limon Tuzu

Limon tuzu, asitli mayhoş tada sahip, beyaz kristaller görünümündeki sitrik asittir. Limon, misket limonu ya da greyfurt gibi ekşi ve asitli narenciyelerden elde edilir. Antioksidan değeri yüksektir. Temel olarak hem evde hem de endüstriyel üretimde hazırlanan konservelerin uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla kullanılsa da gastronomik kullanımı da vardır. Özellikle tatlı-ekşi yemeklerde kullanılarak yemeğin ekşisinin daha vurgulu ve lezzetli hale gelmesini sağlar.

 

Konservelerde uzun ömürlülüğün ötesinde bakterilerin oluşmasını engellemek gibi önemli bir işlevi daha vardır. Sucuk yapımında da limon tuzunun koruyucu özelliklerinden faydalanılır. Ayrıca şekerlemelerin tadını güzelleştiren ekşiliğin ana kaynağı limon tuzudur. Toz haline getirilip toz şeker ile karıştırılarak şekerlemelerin üzerinde hoşa giden tattaki tatlı ekşi kaplamanın oluşması sağlanır.

 

Tadım notları:                                                             

Narenciye notaları içeren mayhoş, ekşi hafif tuzlu bir tadı vardır. 

Püf noktası:

Konserve yapılacak ya da pişirilecek meyvelerde renk kaybını önlemek için limon tuzu kullanabilirsiniz.

Soslar, salatalar ve mezelerde limon veya misket limonu bazlı tatlar hazırlıyorsanız, içine bir iki parça limon tuzu ekleyerek limon ve misket limonu aromasını daha vurgulu hale getirebilirsiniz.

Limon tuzunu saklarken diğer baharat gibi ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde tutun. Bu sayede tadını daha uzun süre muhafaza edecektir.

Limon tuzunu sıvı bazlı yemeklerde kullanırken pişirme işleminin ilk safhalarında yemeğe eklemelisiniz ki kolaylıkla eriyip tadını yemeğe verebilsin.

İyi Fikir: 

Evde kendi lor peynirinizi hazırlamak için sütü kaynatırken içine sütün miktarına göre birkaç parça limon tuzu ekleyerek sütü kestirebilir ve kendi lor peynirinizi üretebilirsiniz.

Ekşi mayalı ekmek yaparken içine tuzla birlikte bir iki parça suda eritilmiş ya da toz haline getirilmiş limon tuzu koyarsanız, ekmeğe karakterini veren ekşi tadını zenginleştirmiş olursunuz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.