Mavi Haşhaş

19-02-2020 09:40
Mavi Haşhaş

Mavi haşhaş, Doğu Akdeniz ve Orta Asya kökenli, kapsül halindeki antik bir bitkinin tohumlarından elde edilir. Çiçekleri solduktan sonra kapsüllerin içindeki olgunlaşmış tohumlar toplanır. Protein ve yağ açısından oldukça zengin bir bitkidir. Kapsüllerin içinden çıkan ufak ve sert tohumlar, başta hamur işleri olmak üzere farklı yemeklerde baharat olarak kullanılır.

Tadım notları: 

Haşhaş tohumlarının fındıksı ve tatlımsı bir aroması vardır. Çiğken fazla bir tat alamazsınız ancak kavrulduktan sonra tadı kuvvetlenir ve bademi andırır. Çiğnerken ağızda çıtırdayan yapısı, onu daha da keyifli hale getirir. 

Uyum:

Hamur işleri, ekmek çeşitleri, çörekler ve keklerle uyumludur. Şekerle, balla ezilerek macun haline getirildikten sonra yufkaya sürülüp sarılarak pişirilebilir.

Pek çok tatlıyla uyumludur. İrmik helvasına ve revaniye eklenerek ağızda çıtırdayan, farklı lezzetler yakalanabilir.

Tatlılar dışında yemeklerde de kullanılabilir. Tek başına ya da farklı baharatla karıştırılarak Çin eriştesine eklenebilir. Kavrulmuş tohumlar, sotelenmiş ya da buharda pişmiş sebzelerin üzerine serpiştirilerek çıtır ve farklı bir tat kazandırılabilir.

Kavrulmuş haşhaş tohumlarını ayrıca salatalara ve çorbalara da serpebilirsiniz.

Püf noktası:

Haşhaş tohumlarını öğütmek çok kolay değildir. Öğütme işlemini kolaylaştırmak için yağsız tavada ilk önce hafifçe kavurun. Sonrasında bir baharat değirmeni kullanarak ya da rondodan geçirerek haşhaşları daha rahat öğütebilirsiniz.

Yağ oranı yüksek olduğu için haşhaş tohumlarının kokusu bir süre sonra ağırlaşabilir. Bu nedenle az miktarda alıp hızlıca tüketmeyi tercih edin. Ağzı sıkıca kapalı, hava almayan cam kavanozlarda saklayın. Eğer birkaç ay saklamanız gerekiyorsa buzdolabında saklayın.

Haşhaş tohumlarını soslara kıvam vermek için de kullanabilirsiniz. Eğer bu amaçla kullanacaksanız, öncelikle biraz su ile bir kaseye alıp birkaç saat bekletin. Daha sonra sosla birlikte blenderden geçirip ocakta karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Sosunuzun hem kıvamı koyulaşacak, hem de fındıksı bir tat kazanacaktır.

İyi Fikir: 

Yufka ve milföyle hazırladığınız böreklerinizin ya da poğaça ve açmaların üstüne çırpılmış yumurta sarısı sürdükten sonra susam ve çörek otu yerine haşhaş da serpebilirsiniz. Çıtır çıtır yapısıyla haşhaş yemesi keyifli, lezzeti hoş börekler, poğaçalar, açmalar pişirmenize yardımcı olacaktır.

Haşhaş tohumlarını limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyu ile kombine ederek lezzetli bir kek hazırlamakta kullanabilirsiniz.

Öğütülmüş haşhaş tohumlarını tereyağı, süt, şeker, limon, portakal, vanilya, tarçın, badem, ceviz ve çikolata ile karıştırarak tatlı hamur işlerinin içine koyabileceğiniz güzel bir harç hazırlayabilirsiniz. 

Haşhaş tohumuyla makarna için lezzetli bir sos yapabilirsiniz. Bunun için tohumları, limon kabuğu rendesi, sarımsak ve cevizle rondodan geçirip tereyağı ile birlikte haşlanıp süzülmüş makarnaya eklemeniz yeterli.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.