Maydanoz

19-02-2020 09:41
Maydanoz

Doğu Akdeniz orijinli maydanoz, farklı türleri bulunan, dalındaki ömrü 2 yıl süren aromatik bir ottur. Bugün ılıman iklimin hüküm sürdüğü pek çok coğrafyada yetiştiriliyor.

Düz yapraklı maydanozdan Frenk maydanozu da denilen kıvırcık çeşidine, değişik görünüme ve farklı keskinlikte aromalara sahip türleri bulunur. Yapraklarının genel görünümü kereviz yapraklarıyla benzerlik gösterir. Çoğunlukla taze yaprakları kullanılsa da keskin aroma barındıran sapları, özellikle et suyu, tavuk suyu ve sebze suyu hazırlığında iyi bir lezzet sağlayıcıdır. Ayrıca başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın farklı yerlerinde turp ile kereviz karışımı bir görünüme sahip kökü için yetiştirilen ayrı bir türü de vardır.

Tadım notları:                                                             

Geri planda hafif anason ve limon aromaları ile hafif biber notası barındıran, zengin ve otsu bir tadı vardır. Beraberinde kullanılan baharatın aromasını ortaya çıkararak kuvvetlendirir.

Uyum:

Pek çok yemekle, salatayla, mezeyle uyumludur. Kırmızı et, tavuk ve balık etiyle hazırlanan yemeklere hem pişirme aşamasında hem de sonrasında üzerine serpmek suretiyle eklenebilir. Sebze yemeklerinin hemen hepsine yakışır. Domatesle ve yumurtayla güzel uyum sağlar. Bulgurla hazırlanan kısır, mercimek köftesi, tabule gibi lezzetlerin vazgeçilmezidir. 

Kurutulmuş maydanozu özellikle çorbalarda, bulgur pilavında, omletlerde, sotelenmiş sebzelerde ve sebze pürelerinde kullanabilirsiniz.

Püf noktası:

Taze maydanozu buzdolabında poşetlerde 4-5 gün saklayabilirsiniz. Saksıda kendi maydanozunuzu yetiştirmek de taze maydanoz kullanmak isteyenler için iyi bir yöntemdir. Tüketemediğiniz fazla maydanozu doğrayıp poşetlere koyarak buzlukta daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Maydanoz ayrıca kuru olarak da temin edilip tüketilebilir. Kurutulmuş maydanozu, aromasını uzun süre muhafaza edebilmesi için ağzı sıkıca kapalı, hava almayan cam kavanozlarda saklayın.

Tariflerde taze maydanoz yerine kuru maydanoz kullanmak isterseniz, 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze maydanoz yerine 1 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz kullanın. 

İyi Fikir: 

3 çorba kaşığı tereyağını eritip içine 1 çay kaşığı kurutulmuş maydanoz ekleyerek hafifçe kavurun. Elde ettiğiniz maydanozlu tereyağını sotelenmiş sebzelerin, balığın ya da eriştenin üzerine gezdirin. Farklı bir lezzet nüansı yakalayacaksınız.

İşte size tavuk marinasyonu için kuru maydanozla hazırlayabileceğiniz lezzetli bir marinasyon. 2 çay kaşığı kurutulmuş maydanozu 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı tuz ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Doğranmış tavuk göğüs ya da kalça eti parçalarını bir kaba alıp hazırladığınız karışımla iyice karıştırın. Üstü örtülü olarak buzdolabında bir saat beklettikten sonra fırında ya da ızgarada tavuklarınızı nar gibi kızarana dek pişirin.

Maydanozun daha sert aromaya sahip saplarını kesip mutfak ipiyle bağlayarak ufak bir demet haline getirin. Et, tavuk ve sebze suyunda, ağır ateşte pişen et yemekleri ve güveçlerde kullanın. Yemeğinizin aromasını zenginleştirecektir. Yemeğin pişme süresi tamamlanınca sapları tencereden çıkarmayı unutmayın.

İnce kıyılmış sarımsak, maydanoz yaprağı ve limon kabuğu rendesini karıştırarak ağır ateşte pişmiş et yemeklerinin ve ızgarada pişmiş kırmızı et, tavuk ya da balığın üstüne serpmek için ferahlatıcı ve hafifletici bir lezzetlendirici elde etmiş olursunuz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.