Muskat

19-02-2020 09:43
Muskat

Banda Adaları’nın dört mevsim yeşil kalan yerel bir ağacının, kayısıya benzeyen meyvesidir muskat. Aynı zamanda Hint cevizi ya da küçük Hindistan cevizi olarak da bilinir. Bu egzotik baharat, 6. yüzyılda kervan yollarıyla İskenderiye’ye oradan da Avrupa’ya ulaşmış. İlk başlarda Çin’de, Hindistan’da, Arabistan’da ve Avrupa’da medikal amaçlarla kullanılmış. Portekizliler bu baharatın yetiştiği adalardan doğrudan ticaretini yapmaya başlayınca gastronomik olarak da fark edilmeye başlanmış. Özellikle 17. yüzyıldan sonra Avrupa’da çok popüler ve pahalı bir baharat olmuş.

Hint cevizlerinin elde edilme süreci birkaç aşamalı. İlk önce ağacın verdiği olgunlaşan meyveler toplanıyor. Dış kısmındaki beyaz etli kabuk soyuluyor. Meyvenin çekirdek kısmı olan muskatın dışını kaplayan kahve-siyah renkte sert bir kabuk bulunuyor. 6-8 haftalık kurutma süresinin sonunda bu kabuk çatlıyor. Çatlayan kabuklar tamamen çıkarıldıktan sonra geriye muskat kalıyor. Tüketime hazır hale gelen muskatlar iriliklerine göre gruplanıyor.

Tadım notları:                                                             

Muskat; zengin, taze ve sıcak bir aromaya sahiptir. Kokusu tatlımsı olup tadı çam ve kafur aromaları içerir. Geri planda karanfili çağrıştıran, odunsu bir tat bırakır.

 

Uyum:

Hem tuzlu he de tatlı yemeklerde kullanılabilir. Özellikle kuzu ve koyun etine çok yakışır. Güveçte ve tencerede pişen etli yemeklerle uyumludur. Lahana ile pişirilen yemeklere, karnabahar gratene, patates, ıspanak, karnabahar püresi gibi sebze pürelerine ve çorbalara iyi gider. Beşamel sosa ve beğendiye enfes bir aroma verir. Meyveli kekler, meyveli tatlılar ve kurabiyelere zengin bir aroma kazandırır.

Püf noktası:

Muskat yapısı itibariyle oldukça sert bir baharattır. Bütün olarak alındığında ancak ince dişli bir rende ile rendelenerek kullanılabilir. Aroması oldukça kuvvetlidir. Eklemek istediğiniz yemeğin içine ufak bir tutam rendelemeniz aromasını vermesi için yeterli olacaktır. Muskatı eğer öğütülmüş olarak satın alırsanız aromasını daha uzun süre koruyabilmesi için hava geçirmeyen, ağzı sıkıca kapalı cam kavanozda saklayın.

İyi Fikir: 

Restoranlarda yiyip o çok beğendiğimiz hünkarbeğendinin lezzet sırlarında biri, beğendisinin içine eklenen bir tutam muskatta saklı. Siz de evde muskatla enfes bir beğendi hazırlayabilirsiniz. Bunun için közlenmiş patlıcanı tencereye ilave etmeden önce hazırlamış olduğunuz beşamelin içine bir tutam muskat eklemeniz yeterli.

Muskat ekleyerek pişirdiğiniz hoş aromalı beşamel sosla haşlanmış karnabahar, ıspanak, kereviz gibi sebzeleri birleştirerek etin yanında servis edebileceğiniz, çok lezzetli sebze püreleri elde edebilirsiniz. Aynı zamanda patates pürenize de biraz tereyağı ve sütle bir tutam muskat eklediğinizde çok daha özel bir tat ortaya çıkacak.

Muskatın özel dokunuşuyla lezzetlenen, sağlıklı, lezzetli ve serinletici bir içecek yaz aylarında kurtarıcınız olacak. 250 gr yoğurdu bir adet doğranmış şeftali, bir tatlı kaşığı bal, birkaç adet buz ve bir tutam öğütülmüş muskat ile blenderden geçirin. Bardağa alıp üzerine bir tutam daha muskat serperek servis edin. Sıcak yaz günlerinde hem kendiniz hem de konuklarınız için keyifli bir içecek hazırlamış olacaksınız.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.