Reyhan

19-02-2020 09:45
Reyhan

Neredeyse siyaha çalan mor yaprakları ve pembe çiçekleriyle hoş kokulu, güzel görünümlü bir bitki olan reyhan, aslında fesleğenin farklı bir türü. Mor fesleğen adıyla da anılan bitkinin ana vatanı tropik Asya, tıpkı fesleğen gibi nane ailesinden geliyor. Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında sıkça yetiştiriliyor. Akdeniz ve Uzak Doğu mutfaklarında önemli bir yere sahip.

Taze reyhan gibi kurutulmuş reyhan da eşsiz ve narin aromasıyla farklı yemeklere lezzet katar. Kurutulacak olan reyhanlar toplanıp demetler haline getirildikten sonra kuru ve havadar bir yerde baş aşağı asılarak kurutulur.

Tadım notları:                                                             

Karanfil ve nane notaları taşıyan aroması oldukça kuvvetlidir. Çiğnendiğinde damakta anason ve meyankökü aromaları ortaya çıkar.

Uyum:

Pirinçle hazırlanan pilav ve benzeri yemeklere, etli dolmaya, kuru baklagillere, bulgur işlerine, makarnaya ve salatalara çok yakışır. Bazı yörelerde içli köftenin dış harcına mutlaka katılır. Kısır, mercimek köftesi gibi diğer bulgur işlerine de eklenerek farklı lezzetler yakalanabilir. Sirke yapımında kullanılır.

Püf noktası:

Taze reyhan fazla dayanıklı değildir. Buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanabilir. Saklamak için nemli bir kağıt havluya sarın ya da buzdolabı poşetine koyun.

Reyhanı kuru olarak da temin edebilirsiniz. Kuruyken de aromatik özellikleri oldukça yüksektir. Aromasını uzun süre muhafaza edebilmesi için hava almayan kavanozlarda, ısıdan ve ışıktan uzak tutarak saklayın.

Reyhan, uzun pişirme sürelerine dayanıksız olduğundan ve aromasını kolay kaybedeceğinden, özellikle tencerede pişen yemeklere ekleneceğinde yemeği ocaktan indirmeden hemen önce eklenmelidir.

İyi Fikir: 

Yaz sofralarına keyif katacak soğuk çorbalarda ayran aşı başı çeker. Haşlanmış nohut ve buğdayı suyla seyreltilmiş yoğurtla karıştırıp kuru reyhan ve tuzla tatlandırdıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirerek servis edin. Doyurucu, sağlıklı ve enfes lezzette bir çorba hazırlamış olacaksınız. Nohut ve buğday yerine alternatif olarak kuru börülce ve bulgur da kullanabilirsiniz.

Reyhanın mor rengiyle renklenen, yumuşak baharatlı aromalarıyla tatlanan nefis bir limonata hazırlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle 4 su bardağı soğuk su ile yarım su bardağı taze sıkılmış limon suyunu bir sürahide karıştırın. Yarım su bardağı kadar reyhan yaprağını 6 çorba kaşığı toz şekerle havanda dövün. Sürahiye ekleyip karıştırarak şekerin iyice çözülmesini sağlayın. Daha sonra süzüp bardaklara pay edin. Servis ederken içlerine birer buz küpü koymayı unutmayın.

Reyhan ile mis kokulu ve serinletici bir şerbet hazırlayabilirsiniz. Osmanlı saray mutfağının da sevilen içeceklerinden olan reyhan şerbetini hazırlamak çok kolay. 4 adet kuru karanfil, 6 çorba kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı limon tuzunu bir demet reyhanla birlikte bir tencereye alın. Üzerine 6 su bardağı kaynar su ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak ılıyana kadar bekletin. Daha sonra süzüp bir sürahiye alarak buzdolabında en az 3 saat soğutun. Buz küpleri ve reyhan yapraklarıyla servis edin.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.