Tarçın

19-02-2020 09:48
Tarçın

Baş döndüren kokusuyla eski çağlardan beri herkesi kendine hayran bırakmayı başarmış. Bu nadide bitkinin iki farklı türü bulunuyor. Daha yaygın olan kalın ve sert tür, Endonezya ve Vietnam’da yetişen Kavasya (Çin tarçını) ağacının kabuğunun içinden elde ediliyor. Sri Lanka’ya özgü Seylan tarçını ise daha nadir erişilebilen, daha yoğun aromaya ve tatlımsılığa sahip, elde kolayca dağılabilen ince kabuklu bir tür. Her ikisinin de hasadı incelik istiyor. Sadece 25 yaş ve üzerindeki ağaçlardan hasat yapılabiliyor. Yağmurlu sezonlarda, ağaçların kabukları henüz nemliyken nesilden nesile aktarılan geleneksel yöntemle kabukların içlerinden ince tabakalar çıkarılıyor. Bu tabakalar sarılıp rulo haline getirildikten sonra kurumaya bırakılıyor.
Tarçının ısıtıcı karakteri, onu özellikle kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri kılıyor. Sıcacık tarçınlı salebe ya da mis kokulu havuçlu tarçınlı keke kim hayır diyebilir? Kekleri, kurabiyeleri, tatlıları bir tutamıyla efsaneye çevirebilirken köfteye veya kavurma ete eklendiğinde hafızalarda iz bırakacak özel lezzetlere imza atıyor. 
Tarçını hem çubuk hem de öğütülmüş toz haliyle kullanabilirsiniz. Bitki çaylarında, şerbetlerde ya da pilavda çubuk tarçın kullanmanız size kolaylık sağlayacaktır. Kek, tart, kurabiye ve diğer tatlılar ise toz tarçın kullanmanızı gerektirir.

Tadım notları: 
Tarçın geri planda narenciye ve karanfil notaları barındıran tatlı, sıcak, odunsu, narin fakat yoğun bir aromaya sahiptir.

Uyum: 
Özellikle tatlılarla muhteşem uyum sağlar. Balkabağı, elma, armut, muz, üzüm gibi meyvelerle hazırlanan tatlıların en önemli tamamlayıcısıdır. Et yemekleriyle de şaşırtıcı bir lezzet ahengi yakalar. Et köftesi hazırlarken ekleyeceğiniz bir tutam tarçın, fırında pişireceğiniz kuzu incik ya da kuzu budun malzemelerinin arasına yerleştireceğiniz bir parça kabuk tarçın yemeğin lezzetini bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.

Püf noktası:
Öğütülmüş toz tarçının rengi ne kadar açıksa aroması o kadar kuvvetlidir. Ancak aromasını hızlı kaybettiği için kısa sürede tüketebileceğiniz, az miktarlarda almayı tercih edin. Çubuk tarçın ise aromasını çok daha uzun süre muhafaza edebilir. Özellikle ağzı sıkıca kapanmış, hava almayan cam kaplarda sakladığınızda 2-3 yıl boyunca aromasını koruyacaktır. 
Toz tarçın öğütüldüğü andan itibaren aromasını etrafa salmaya başlar. Öte yandan çubuk tarçının aromasının ortaya çıkması için sıcak bir sıvı içinde bekletilmesi ya da pişirilmesi gerekir.

İyi Fikir: 
Karnabahar ya da havuç gibi tatlımsı sebzelere en çok yakışan baharatdan biri tarçındır. Bu sebzeleri özellikle kıymayla pişirirken bir tutam tarçın eklemeyi sakın ola ihmal etmeyin.
Salep ve bitki çayı dışında tarçının yakıştığı bir başka içecek de sıcak çikolata. Siz de Meksikalılar gibi sıcak çikolatanıza azıcık tarçın ve hatta acı toz biber ekleyerek içeceğinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz.
Tarçını kakule, karanfil, kişniş, kimyon, zencefil, muskat ve zerdeçalla kombine ederek kendi baharat karışımınızı hazırlayabilir; fırında tavuktan ete, güveçten pilava farklı yemeklerinizde bu karışımı kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.