Yenibahar

19-02-2020 09:50
Yenibahar

Yenibahar, Batı Hint Adaları ve tropikal Orta Amerika’ya özgü bir ağacın meyvelerinden elde ediliyor. En iyi mahsuller başta Karayip Adaları olmak üzere bu bölgelerden çıkıyor. Anavatanı bu kadar uzaklarda olmasına karşın Türk mutfağına iyi adapte olmuş bir baharat. Zeytinyağlı dolma ve et köftesinin lezzet sırlarında biri.

Yenibaharın tane halindeki görünümü iri, kahverengi bir karabiber tanesi gibidir. Esas aroması tanelerin dış katmanında saklıdır. Yetiştiği ağacın yaprakları defne yaprağına benzer. Aynen defne yaprağında olduğu gibi kurutularak yemeklerde kullanılabilir. Yetiştiği bölgelerde eti tütsülemek için ağacının odunundan da faydalanılır.

Ağaç üzerinde meyve halindeki yenibahar taneleri yeterince irileştiğinde, rengi henüz hala yeşilken elle toplanır. Birkaç gün terletildikten sonra özel platformlara alınarak kurumaya bırakılır. Kurutma işlemi en fazla bir hafta sürer. Kuruyunca rengi kızıl-kahveye dönüşen taneler, iriliklerine göre gruplanır.

 Tadım notları: 

Tarçın, muskat ve karanfil karışımına benzeyen biberli bir tadı; hoş bir sıcaklık veren, narin bir aroması vardır. Tadın yoğunluğunu belirleyen etmen tanelerin içinde bulunan uçucu yağ miktarıdır.

 Uyum:

Türk mutfağında zeytinyağlı dolmaların, iç pilavın ve et köftesinin lezzetinde önemli rol oynar. Tavuk etine en çok uyan baharatdan biridir. Çorbalara, güveçte pişen yemeklere ve pilavlara yakışır. Tatlılarla şaşırtıcı bir ahenk sergiler, meyvelerin lezzetinin ortaya çıkmasını sağlar. Reçellere, keklere ve meyveli tartlara toz halinde eklenebilir. Ayrıca turşularla da uyumludur. Ketçap ve diğer soslarda sıklıkla kullanılır.

 Püf noktası:

Taze olarak çekildiğinde aroması en yoğun halindedir. Bekledikçe aroması zayıflar. Mümkünse taze çekilmiş olarak kullanın. Öğütülmüş olarak kullanacaksanız, kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda satın alıp ağzı sıkıca kapalı, hava geçirmeyen kavanozlarda, ısıdan ve ışıktan uzak tutarak saklayın.

 İyi Fikir: 

Rondodan geçirilmiş bir adet soğanı bir diş ezilmiş sarımsak, birer çay kaşığı öğütülmüş yenibahar, karabiber, kekik ve toz şeker, yarım çay kaşığı toz tarçın, çeyrek çay kaşığı muskat rendesi, 2 çay kaşığı tuz, birkaç adet ince kıyılmış taze acı kırmızıbiber, bir çorba kaşığı su ve bir çorba kaşığı elma sirkesi ile karıştırarak bir macun hazırlayın. Hazırladığınız macunu ızgarada pişireceğiniz tavuk, et veya balığın üstüne sürdüğünüzde enfes bir lezzet yakalayacaksınız.

 Yenibaharı tarçın, kişniş, karanfil ve muskatla karıştırarak kendi baharat karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı etlerden sebzelere, çorbalardan pilavlara farklı yemekleri pişirirken kullanarak özel tatlar yakalayabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.